Αιώνια Πατρίς
Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος: To θαύμα με τους ναυτικούς και το πρώτο χιόνι του χειμώνα

Καραβοκύρης και πολύ δραστήριος ήταν σύμφωνα με την ελληνική παράδοση ο Άγιος Νικόλαος.

Η εκκλησία μας τιμά τον Αγιο Νικόλαο στις 6 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Άγιος Νικόλαος όταν μεγάλωσε πολύ, κουράστηκε, δεν ήθελε πια τη θάλασσα με τα συχνά ναυάγια και τις δύσκολες περιπέτειές της, ήθελε να αποτραβηχτεί και να ξεκουραστεί. Αποφάσισε λοιπόν να πάει εκεί που δεν έχουν καμία σχέση με τη θάλασσα. Πήρε ένα κουπί στην πλάτη και ξεκίνησε προς την ενδοχώρα. Στο διάβα του ρωτούσε τους περαστικούς να του πουν τι κουβαλά στους ώμους. «Κουπί» απαντούσαν οι περισσότεροι και συνέχιζε. Μέχρι που κάποιος του είπε «ξύλο» και σταμάτησε. Εκεί, ξεκίνησε να κάνει αγαθοεργίες, ενώ παράλληλα συμβούλευε τους ντόπιους.

Ο Άγιος Νικόλαος, ο Ποσειδώνας και ο Οδυσσέας

«Η παράδοση δεν είναι νεοελληνική, αλλά προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα» αναφέρει η Δρ Δασολογίας Πέρη Κουράκλη με αφορμή σχετικό άρθρο της, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα που διαχειρίζεται votaniki.gr.

Σύμφωνα με την κ. Κουράκλη, ο Άγιος Νικόλαος είναι η συνέχεια του Ποσειδώνα και τα στοιχεία της παραπάνω παράδοσης πρωτοεμφανίζονται στην Οδύσσεια, όταν ο μάντης Τειρεσίας συμβούλευσε τον Οδυσσέα, κατά τη συνάντησή τους στον Άδη, να πάει, αφού σκοτώσει τους μνηστήρες, σε έναν τόπο όπου οι κάτοικοι δε γνωρίζουν από θάλασσα και πλοία.

Ο τόπος θα είναι εκείνος που οι κάτοικοι θα νομίζουν ότι το κουπί είναι φτυάρι. Τότε, θα μπήξει το κουπί στη γη, θα θυσιάσει και θα ζητήσει από τον Ποσειδώνα να συμφιλιωθούν. Ο Οδυσσέας ακολούθησε τη συμβουλή, αλλά του έλειπε η θάλασσα και οι ναυτικοί. Έτσι, άρχισε να προσεύχεται για αυτούς, να είναι δυνατοί και να γλυτώνουν τα ναυάγια.

Ο Άγιος Νικόλαος προστατεύει τους ναυτικούς

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, στο πρώτο ταξίδι του Αγίου Νικολάου στους Αγίους Τόπους, έγινε μεγάλη θαλασσοταραχή και προσευχήθηκε για νηνεμία, που όχι μόνο ήρθε, αλλά σώθηκε και η ζωή ενός ναυτικού που είχε γλιστρήσει από το κατάρτι και έπεσε στη θάλασσα.

«Ο Άγιος Νικόλαος συνεχίζει και προστατεύει τους ναυτικούς και τη θάλασσα σε όλο τον κόσμο.

Είναι προστάτης των ναυτικών, αλλά και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος, γιατί στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα».

Το πρώτο χιόνι του Αγίου Νικολάου

Είναι πολιούχος του Αγίου Νικόλαου Κρήτης αλλά και της Κοζάνης.

Ειδικά για την Κοζάνη, η κ. Κουράκλη τονίζει ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι πολύ αγαπητός και αναφέρονται σε αυτόν ως παππούλης ή πάππος. Σύμφωνα μάλιστα με την τοπική παράδοση, κατά την περίοδο της γιορτής του ρίχνει το πρώτο χιόνι του χειμώνα, αφού ο «Άη Νικόλας χτενίζει τα γένια του…».

Σχετικά Άρθρα

Σύγχρονο θαύμα του Αγίου Δημητρίου: «Το παιδί που θα γεννηθεί θα το βγάλεις Δημήτρη»

Η προφητεία του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ που επαληθεύτη​κε – «Μια από εσάς με αυτό το κερί θα…»

Η προφητεία του Άγιου Πορφύριου: «Θα έρθουν δύσκολες μέρες…»

Αυτά είχε πει ο Άγιος Παΐσιος για το Μακεδονικό

Η απίστευτη ιστορία με την «Παναγία Οδηγήτρια»

Αιώνια Πατρίς

Το συνταρακτικό θαύμα του Αγίου Νικολάου που έγινε ταινία και κέρδισε βραβείο

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα