Αιώνια Πατρίς
η Μάχη της Κρήτης

Έλληνες εκ Κύπρου που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης (Φώτο & Βίντεο)

Στη Μάχη της Κρήτης εναντίον των Ναζιστών Γερμανών Εισβολέων Κατακτητών, η οποία άρχισε 20η Μαΐου 1941 έλαβαν μέρος και Έλληνες Κύπριοι Εθελοντές Πολεμιστές. Είχαν καταταγεί στο Cyprus Regiment (Κυπριακό Σύνταγμα) που είχαν συγκροτήσει η Εγγλέζοι (Αποικιοκράτες) στην Κύπρο, μετά την έναρξη του Β΄Παγκ. Πολέμου.

Τμήματά του είχαν σταλεί στην Ελλάδα που έχοντας νικήσει τους από 28η Οκτωβρίου 1940 Ιταλούς Φασίστες Εισβολείς, αντιμετώπιζε από 6 Απριλίου 1941 τους Γερμανούς Εισβολείς του Χίτλερ.

Τμήματα του Κυπριακού Συντάγματος, μετά την διαφυγή από την Πελοπόννησο βρέθηκαν στην Μάχη της Κρήτης, μαζί με Νεοζηλλανδικές, Αυστραλιανές και άλλες Αγγλικές μονάδες.

Εθελοντές Πολεμιστές από το Παραλίμνι, ο Κωνσταντής και ο Γεώργιος Σεργίου Κερκουλλάς
Εθελοντές Πολεμιστές από το Παραλίμνι, ο Κωνσταντής και ο Γεώργιος Σεργίου Κερκουλλάς

Στην φωτογραφία, δυο αδέλφια Εθελοντές Πολεμιστές από το Παραλίμνι που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης, ο Κωνσταντής 18χρ. και ο Γεώργιος 17χρ. Σεργίου Κερκουλλάς. Επέζησαν των μαχών, διέφυγαν στην Αίγυπτο, πολέμησαν στην νικηφόρα για τους συμμάχους μάχη του Ελ Αλαμέϊν εναντίον των ναζιστικών στρατευμάτων του στρατάρχη Ρόμελ και αξιώθηκαν να μετάσχουν και στην απόβαση των συμμάχων στην Ιταλία όπου πολέμησαν τους Ναζιστές και Φασίστες στην Μάχη του Μόντε Κασίνο.

ΒΡΗΚΑΜΕ την φωτογραφία τους και την ιστορία τους στο ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στην Αγία Νάπα, το οποίο δημιούργησε ο Καταδρομέας Σέρκος της 32 Μοίρας Καταδρομών (του Αγίου Χρυσοστόμου), πολεμιστής του 1974, Σέργιος Γεωργίου Σεργίου Κερκουλλά, γιός του 17χρονου το 1941 Εθελοντή Πολεμιστή.

Στην φωτογραφία του 1941 τα δύο αδέλφια με τυφέκια Λη-Ένφιλντ Νο-1 και εξαρτύσεις κατά την εκπαίδευσή τους με το Cyprus Regiment στην Παλαιστίνη.

Υ.Γ. Δείτε πρωινή μας ανάρτηση για το παραδοσιακό τραγούδι ΣΕΙΣ ΠΕΡΗΦΑΝΑ ΠΟΥΛΙΑ ΜΟΥ των Κυπρίων πολεμιστών στη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Σχετικά Άρθρα

Τα δύο στρατηγικά λάθη που οδήγησαν στην προβληματική λύση της Ζυρίχης τον Απρίλιο του 1955

Αιώνια Πατρίς

Πώς ο Άγιος Χαράλαμπος έσωσε τα Φιλιατρά;

Αιώνια Πατρίς

Τα παιδιά της Ε.Ο.Κ.Α.: Από τα θρανία στην υπέρτατη θυσία

Μεταξάς και Μπόρις Γ’ της Βουλγαρίας: Δύο μυστηριώδεις (;) θάνατοι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η Μάχη του Φραγκοκάστελλου: «Μουσταφά, ήλθα εις την Κρήτη να πολεμήσω Τούρκους με τα παλληκάρια μου και όπου θέλει ο θεός ας δώσει τη νίκη»

Βασίλης Αλεξάνδρου: Ο ήρωας της Ε.Ο.Κ.Α. (Βίντεο)

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα