Αιώνια Πατρίς
η φυλακή του Σωκράτη

Η φυλακή του Σωκράτη και όσα πιθανόν δεν γνωρίζατε γι’ αυτήν

Στη δυτική πλευρά του λόφου του Φιλοπάππου υπάρχει μια λαξευτή στο βράχο κατασκευή, πιθανών τριώροφη στην αρχαιότητα, με τρία υπόσκαφα δωμάτια στο βράχο.

Κατά γενική ομολογία είναι άγνωστη η χρήση των δωματίων αυτών στους αρχαιολόγους.

Όμως συμφώνα με τους αρχαίους περιηγητές (Παυσανίας) και την λαϊκή παράδοση θέλουν τον Σωκράτη να είχε κρατηθεί εκεί δεσμώτης πριν την εκτέλεση του.

Κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και την εισβολή των γερμανών η κατασκευή καλύφθηκε με μπετόν και χρησιμοποιήθηκε ως κρύπτη για τις αρχαιότητες της ακρόπολης και του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου.

Σήμερα, αν και κλειδωμένη με τρεις βαριές σιδερένιες πόρτες, μπορεί να την επισκεφτεί κάποιος ανεβαίνοντας δυτικά προς το λόφο του Φιλοπάππου από θησείο.

Στα νεοτέρα χρόνια σε αυτό το σημείο λατρευόταν οι καλοκυράδες νύμφες, από κοπέλες που έψελναν στίχους από τους ορφικούς ύμνους προσπαθώντας να ανακαλύψουν το όνομα του μελλοντικού συζύγου τους.

Επίσης, πολλές πληροφορίες μας έρχονται και από τον λαογράφο Νικόλαο Πολίτη που αναφέρει »πάντα σύμφωνα με τους θρύλους της εποχής» τη φυλακή του Σωκράτη ως τόπο κατοικίας των ξωτικών, νεράιδων και των δαιμόνων.

Ν. Πολίτης – Παραδόσεις

Σχετικά Άρθρα

BBC: Τι θα έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες για την κρίση

Η αρμονία των σφαιρών του Πυθαγόρα και το Σύμπαν

Γιατί ο Μέγας Αλέξανδρος αρνήθηκε να παντρευτεί πριν από την εκστρατεία εναντίον της Περσίας;

Αιώνια Πατρίς

Τα 7 «εγχειρίδια» ευτυχίας 3 Ελλήνων φιλοσόφων

Οι κακοί οιωνοί που προμήνυαν τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Ο δραπέτης που έκατσε στον θρόνο του και ο ναύτης που αποκεφαλίστηκε

Αιώνια Πατρίς

Πώς μπορεί να εξοντωθεί ένας λαός – Τι έλεγαν Αριστοτέλης και Πλάτωνας

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα