Αιώνια Πατρίς
η Γενοκτονία των Ποντίων

Λεωνίδας Ιασονίδης: «Ο Πόντος εσταυρώθη. Τετέλεσται…»

“Εφέτος άνοιξιν δεν έχομεν, το παν απ’ άκρου εις άκρον πενθεί, διότι ο Πόντος απέθανεν. Ο Πόντος εσταυρώθη. Τετέλεσται. Ηλί, ηλί λαμά σαβαχθανί. Ποίος ο θρηνούμενος νεκρός;”
Λεωνίδας Ιασονίδης, 24 Απριλίου 1922.

Γράφει ο Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης*

Επειδή, το πιο ισχυρό δίκαιο, είναι το δίκαιο των «τετελεσμένων γεγονότων», στις 19 Μαΐου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ, αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα με σκοπό τον ξεσηκωμό των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων. Με συνεργάτη τον Τοπάλ Οσμάν, έναν πρώην λοχία του Οθωμανικού στρατού, ο Κεμάλ έκανε πράξη το σχέδιο των Νεότουρκων για την οριστική εξόντωση των Χριστιανών και ειδικά των Ελλήνων από τη γη του Πόντου.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν, ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα, η δίψα, οι πορείες θανάτου, και οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις. Ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται σε 353.000.

Ο Τοπάλ έμεινε στην ιστορία ως «ο σφαγέας των Ποντίων» ή «η ύαινα του Πόντου». Τοπάλ στα τουρκικά σημαίνει κουτσός. Ο Τοπάλ Οσμάν, Λαζός στην καταγωγή, ήταν αρχικά βαρκάρης και περιθωριακό στοιχείο της τοπικής κοινωνίας της Κερασούντας. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων τραυματίστηκε και έμεινε κουτσός.

«Δικαστήρια Ανεξαρτησίας»

Το 1921 συστήνονται τα «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας» (Ιστικλάλ Μαχκεμεζί), τα οποία εγκαταστάθηκαν στην Αμάσεια για να δικάσουν τους εχθρούς της ανεξαρτησίας!

Στον «Εθνικόν Όρκον» (μισάκι-μιλί) των Τούρκων, η λέξη «Ανεξαρτησία» είναι σε κάθε γραμμή του. Η «Ανεξαρτησία» ήταν η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλα τα εγκλήματα.

Πρόεδρος των δικαστηρίων, ένας δικηγόρος της οργής και κατόπιν βουλευτής, ο Ζατέ Εμίν. Η αναρρίχησή του στα υψηλά αξιώματα της Δικαιοσύνης ήταν ταχύτατη. Ήταν επιφανές μέλος της εγκληματικής σπείρας της Αμισού. Η διαδικασία την οποία ακολουθούσε ήταν γελοία. Εκφωνούσε τα ονόματα των κατηγορουμένων και απλός σημείωνε δίπλα την καταδίκη, η οποία, κατά 90%, ήταν θάνατος δι’ απαγχονισμού (Σάλπεν ιτάμ).

Οι κατηγορούμενοι οι οποίοι εξυβρίζονταν και χλευάζονταν από το δικαστήριο και το όχλο δεν είχαν το δικαίωμα υπεράσπισης, ούτε και να μιλήσουν.

Το σκεπτικόν των αποφάσεων ήταν στερεότυπο για όλους, και μόνον τα ονόματα άλλαζαν:

«Επειδή οι αναφερόμενοι, απεδείχθη ότι εσκόπουν και ενήργουν να ιδρύσωσι Δημοκρατίαν του Πόντου, αποσπώντες μέγα μέρος του Οθωμανικού Κράτους, από Τραπεζούντος μέχρι Ζαγκουλντάκ και μέχρι Σεβαστείας προς το εσωτερικόν, καταδικάζονται οι … [έγραφε τα ονόματά τους] εις τον δι’ αγχόνης θάνατον και αι περιουσίαι των θα δημευθώσι… Πρόεδρος Κεβατζέ Ζατέ Εμίν Μπέης».

«Τάγματα Εργασίας»

Οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί, θεωρούνταν υπεύθυνοι για την ήτα στους Βαλκανικούς Πολέμους και κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επειδή για τους Νεότουρκους οι μη μουσουλμάνοι δεν θεωρούνταν «πολίτες», αλλά «εσωτερικοί εχθροί», δεν κλήθηκαν να υπηρετήσουν στις μάχιμες μονάδες. Αντί αυτού, υπηρέτησαν σε μονάδες των μετόπισθεν, που ονομάσθηκαν «Amele Taburlari» (Τάγματα Εργασίας). Ήταν στρατιωτικές μονάδες που δεν διέθεταν οπλισμό και παρείχαν υπηρεσίες και υποστήριξη διοικητικής μέριμνας στις μάχιμες μονάδες.

Στην πραγματικότητα ήταν «Τάγματα Θανάτου». Εργάζονταν σαν σκλάβοι στα κάτεργα, στις διανοίξεις δρόμων, κατασκευές γεφυρών, καναλιών, διωρύγων, σιδηροδρομικών γραμμών, στο σπάσιμο πέτρας στα λατομεία, κτλ., κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Τελικός σκοπός ήταν, η βιολογική εξόντωση από τις κακουχίες και ασθένειες.

Δεν ξεχνάμε, δεν λησμονάμε τα αιματοβαμμένα χώματα του Πόντου, τα ποτισμένα από τον ίδρωτα των παππούδων μας, και το δάκρυ των γιαγιάδων μας. Ιερή κληρονομιά η μεταλαμπάδευση της τραγικής αλήθειας. Όχι για να μισούμε τους Τούρκους, αλλά για να θυμόμαστε και να μαθαίνουμε από το παρελθόν. Γιατί δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται.

*M.Sc., B.Sc. Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου, ΔΗ.ΚΟ.

Σχετικά Άρθρα

«Οι Πόντιοι εζήτησαν τη ζωήν και έλαβον το θάνατον» – Ο φορτισμένος λόγος του Λεωνίδα Ιασονίδη το 1922

Μητροπολίτης Γερμανός: «Σας παρακαλώ να διαλαλήσητε τα κακουργήματα των Τούρκων»

Γενοκτονία των Ποντίων: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε (Βίντεο)

Αιώνια Πατρίς

Ανατριχιαστικές μαρτυρίες για την Γενοκτονία των Ποντίων: «Παντού βλέπαμε πτώματα γυναικών, παιδιών και γερόντων»

Αιώνια Πατρίς

Η παρουσία Κρυπτοχριστιανών στον Πόντο

Η νίκη των Ελλήνων υπό τον Γιάννη Γκούρα στο Δίστομο

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα