Αιώνια Πατρίς
DNA

Μελέτη αρχαίου DNA: Όταν στην Κρήτη ζούσαν ιπποπόταμοι και ελέφαντες… (Βίντεο)

Τα «μυστικά» του ΙΤΕ στο… «μικροσκόπιο»

To αρχαίο DNA του εργαστηρίου γονιδιωματικών εφαρμογών μελετά ευρήματα σκελετών που έχουν εντοπιστεί βάζοντας στο μικροσκόπιο την ζωή σε πολιτισμούς όπως ο Μινωικός. Δηλαδή εντοπίζει τα γονιδιακά χαρακτηριστικά των ανθρώπων της εποχής αλλά και τον τρόπο που ζούσαν. Μεγάλο ενδιαφέρον στο αρχαίο DNA είναι και η μελέτη που είναι σε εξέλιξη σε ζώα που ζούσαν στην Κρήτης χιλιάδες χρόνια πριν όπως είναι οι κρητικοί ιπποπόταμοι αλλά και οι μικρόσωμοι ελέφαντες διαφωτίζοντας στοιχεία της ζωής στο νησί αλλά και άλλους ελληνικούς πολιτισμούς εκείνης της εποχής.

Μια πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση ασθενειών στο μέλλον που δεν είναι όμως και τόσο μακριά είναι η μονάδα ιατρικής ακριβείας του ΙΤΕ που ήδη έχει θέσει ουσιαστικές βάσεις για την δημιουργία μιας τράπεζας δεδομένων που θα λειτουργεί στοχευμένα ανάλογα με τον ανθρώπινο DNA του κάθε ασθενή στην αντιμετώπιση της ασθένειας τους με κεντρικό αποτέλεσμα την θεραπεία του. Μάλιστα μέσα από την ιατρική ακριβείας και την ανάλυση του DNA μπορεί να αποτυπωθεί η προδιάθεση ενός ανθρώπου να νοσήσει από μια ασθένεια αλλά και την κληρονομικότητα που μπορεί να υπάρξει. Αυτό είναι και ένα σημαντικό όπλο του ΙΤΕ που κάνει την Κρήτη να πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη που μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής», «η δράση του Εθνικού Δικτύου αφορά κυρίως στην παροχή εξειδικευμένων διαγνωστικών υπηρεσιών με απώτερο στόχο τη στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία ασθενών με χρήση νέων τεχνολογιών. Η συγκεκριμένη εμβληματική πρωτοβουλία πρόκειται να αναβαθμίσει καθοριστικά την περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο, καθώς θα συνδράμει στην επιλογή στοχευμένης θεραπείας με βάση τις ιδιαίτερες βλάβες του DNA των καρκινικών κυττάρων του κάθε ασθενούς. Παράλληλα, θα επιτρέψει την ανίχνευση γενετικής προδιάθεσης καρκίνου σε υγιή άτομα με οικογενειακό ιστορικό και την έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλης πρόληψης».

Για τις επιπρόσθετες επιδράσεις του εν λόγω εγχειρήματος στους ασθενείς και στην επιστήμη στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται εμφατικά:

«Για τους ασθενείς, η εξατομίκευση της θεραπείας συνεπάγεται αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες βελτιώνοντας σαφώς την ποιότητα ζωής τους. Για το σύστημα υγείας, οι νέες δυνατότητες για ορθολογικό σχεδιασμό της αντιμετώπισης των ασθενών που προσφέρει το Δίκτυο θα οδηγήσουν σε οικονομία κλίμακας, με περιστολή περιττών δαπανών και εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να διατεθούν για περαιτέρω αποτελεσματικές παρεμβάσεις».

Σχετικά Άρθρα

Ιδαίον Άντρον: Το σπήλαιο του Δία στην Κρήτη

«Έψιλον εν Δελφοίς»: Ποια είναι η αξία και φιλοσοφία πίσω από το σύμβολο;

5 μύθοι για την Ελληνική γλώσσα που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση

Ο αρχαιοελληνικός ναός στα θεμέλια του φράγματος του Μαραθώνα

Κέρος: Το αρχαιότερο Ιερό σε θαλάσσιο χώρο στον κόσμο

O Κύκνος Δίας κάνει έρωτα με τη Βασίλισσα Λήδα – Στο φως μοναδική τοιχογραφία στην Πομπηία (Βίντεο)

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα