Αιώνια Πατρίς
Λορέντζος Μαβίλης

Να μην ξεχνάμε τους ξένους που πολέμησαν για τα εθνικά μας δίκαια: Ριτσιόττι Γκαριμπάλντι

Γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1847 στο Μοντεβιδέο και πέθανε στις 17 Ιουλίου 1924 στη Ρώμη. Ηταν γιος του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι. Εκλέχτηκε το 1887 βουλευτής στο Ιταλικό Κοινοβούλιο και το 1897 στον ελληνοτουρκικό πόλεμο πολέμησε με 3000 Ιταλούς στο πλευρό της Ελλάδας, στον Δομοκό. Το 1912 ετοιμάστηκε να πολεμήσει στους Βαλκανικούς πολέμους αλλά δεν του το επέτρεψε η κυβέρνηση της Ιταλίας.

Ο Τζουζέπε Γκαριμπάλντι ΙΙ ή Πεππίνο Γκαριμπάλντι ( ιτ. Peppino Garibaldi, Μελβούρνη, Αυστραλία 29 Ιουλίου, 1879 – Ρώμη 19 Μαΐου, 1950) ήταν Ιταλός επαναστάτης και αξιωματικός, γιος του Ριτσιότι Γκαριμπάλντι και εγγονός του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι.

Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1879 στην Μελβούρνη, γιος του Ιταλού επαναστάτη Ριτσιότι Γκαριμπάλντι. Σπούδασε σε τεχνική σχολή στην πόλη Φέρμο της Ιταλίας. Το 1897, σε ηλικία 18 ετών, μαζί με τον πατέρα του και άλλους εθελοντές ο Π. Γκαριμπάλντι πήρε μέρος στο πλευρό των Ελλήνων στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο. Μετά την Ελλάδα, πήγε στο Μπουένος Άιρες, όπου εργάστηκε ως τεχνικός σε ηλεκτρική εταιρεία, και στη συνέχεια πήγε στην Νέα Υόρκη, και στο Μοντεβιδέο. Το 1903, πήρε μέρος στο πλευρό των Άγγλων (η μητέρα του Costanza Hopcraft ήταν Αγγλίδα) στον Πόλεμο των Μπόερς (1899-1902), όπου και διακρίθηκε.

Στη συνέχεια πήρε μέρος στα επαναστατικά γεγονότα στην Βενεζουέλα και στην Γουιάνα. Με τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη υπηρέτησε στον στρατό του Francisco Ignacio Madero το 1910 (Η Μεξικανική Επανάσταση). Η Plaza Garibaldi στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού πήρε το όνομά του, λόγω της συμβολής του στη μάχη του Nuevo Casas Grandes.

Ο Γκαριμπάλντι πήγε και πάλι εθελοντής στην Ελλάδα το 1912 (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος), όπου ο πατέρας του Ριτσιότι Γκαριμπάλντι σχημάτισε σώμα από 1.200 Ιταλούς και Βρετανούς εθελοντές. Το Ιταλοαγγλικό Γαριβαλδινό σώμα, με επικεφαλής τον Π. Γκαριμπάλντι, και το Ελληνικό Γαριβαλδινό σώμα με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Ρώμα πήρε μέρος στην Μάχη του Δρίσκου από 26 έως 28 Νοεμβρίου του 1912. Στη μάχη πέσαν 200 Γαριβαλδινοί, και ανάμεσά τους ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.

Ο Λορέντζος Μαβίλης (6 Σεπτεμβρίου 1860 – 28 Νοεμβρίου 1912) ήταν Επτανήσιος λυρικός ποιητής, και συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων.

Ο Λορέντζος Μαβίλης γεννήθηκε το 1860 στην Ιθάκη έχοντας όμως ισπανική καταγωγή. Ο παππούς του, εκ πατρός, ήταν πρόξενος της Ισπανίας στην Κέρκυρα, όπου η οικογένειά του είχε εγκατασταθεί. Μάλιστα εκεί πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Εξωτερικά ο Λορέντζος Μαβίλης ήταν μεγαλόσωμος με γαλανά μάτια και ξανθά μαλλιά.

Σχετικά Άρθρα

Η μάχη των Δολιανών: Όταν ο Νικηταράς έγινε… «Τουρκοφάγος»

Αιώνια Πατρίς

Αλεξάνδρος Υψηλάντης: Ο ηγέτης, ο ήρωας, ο εθνομάρτυρας

Ποιος ήταν πραγματικά ο Καποδίστριας; Τι έγραψε για τους Έλληνες…

Παπά – Θύμιος Βλαχάβας: Η ζωή, οι αγώνες και η θυσία του για την λευτεριά και την ανεξαρτησία του Ελληνικού έθνους

Αιώνια Πατρίς

Αλέξιος Στριφτόμπολας: Ο (προ)τελευταίος φουστανελάς της Βουλής

«Το Ελληνόπουλο»: Το άρθρο που έγραψε ο Άλμπερ Καμύ για τον απαγχονισμό του Καραολή

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα