Αιώνια Πατρίς
Παναγία

Παναγιά Γοργόνα: H εικόνα της Παναγίας που διαφέρει από τις άλλες απεικονίσεις (Φώτο)

Η Παναγιά Γοργόνα είναι γνωστή σαν άκουσμα σε πολλούς. Κάποιοι θα γνωρίζουν πως αυτή η μοναδική αν μη τι άλλο ονομασία της Παναγιάς, έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από το έργο του μεγάλου Στρατή Μυριβήλη που είχε αυτόν τον τίτλο.

Ούτε ο Μυριβήλης όμως ήταν αυτός που «χάρισε» αυτό το προσωνύμιο στην αγαπημένη των Ελλήνων, Παναγία. «Κατάμπροστα στο ψαραδολίμανο, μέσα στο μάτι του πουνέντη, ορθώνεται πάνω σε θεώρατη θαλασσοβραχιά το ξωκλήσι της Παναγιάς της Γοργόνας» γράφει ο Μυριβήλης στο έργο του, αποκαλύπτοντας την πηγή της έμπνευσής του που δεν είναι άλλη από μια τοιχογραφία σε ένα ταπεινό ξωκλήσι σε ένα ψαροχώρι της Λέσβου, τη Σκάλα Συκαμινιάς, 48 χλμ βορειοδυτικά της πόλης της Μυτιλήνης.

Εκεί βρίσκεται και η εικόνα της Παναγίας η οποία δεν εικονίζεται όπως την έχουμε γνωρίσει από τις γνωστές απεικονίσεις της, αλλά ως γοργόνα! Στην εικόνα αυτή, η Παναγία εμφανίζεται με ανθρώπινη μορφή από την μέση και πάνω ενώ από την μέση και κάτω, έχει σώμα ψαριού όπως ακριβώς δηλαδή και οι γνωστές γοργόνες της μυθολογίας. Κανείς δεν ξέρει τι ήταν αυτό που οδήγησε τον άγνωστο λαϊκό καλλιτέχνη στο να απεικονίσει την Παναγία ως γοργόνα.

Μια λογική εξήγηση είναι πως στο ψαροχώρι, οι άνθρωποι που είναι ταυτισμένοι με την θάλασσα και τις παραδόσεις της, θέλησαν να «παντρέψουν» την χριστιανική πίστη με τους τοπικούς θρύλους. Ίσως ορισμένοι να θεωρήσουν πως η προσέγγιση του καλλιτέχνη να ξεπέρασε τα όρια. Όμως η άγνωστη στους πολλούς ακόμη και σήμερα εικόνα της Παναγίας της Γοργόνας είναι πλέον ένα κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης.

Παναγιά Γοργόνα
Παναγιά Γοργόνα

Σχετικά Άρθρα

Γιατί απεικονίζεται ο Χριστός κρατώντας σπαθί; – Μία από τις σπανιότερες απεικονίσεις (Φώτο)

Αυτό είναι το πηγάδι όπου ήπιε νερό ο Χριστός και «ξεδίψασε» πνευματικά την αμαρτωλή Σαμαρείτιδα (Βίντεο)

Αυτή είναι η εικόνα της Παναγίας που γνέθει ενώ κανακεύει τον μικρό Ιησού (Φώτο)

Αιώνια Πατρίς

Πόσα τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο υπάρχουν σήμερα στον κόσμο;

Η ιστορία του «γκρίζου λύκου» που βαπτίστηκε Γιώργος – «Ήμουν φανατικός κεμαλιστής αλλά και μουσουλμάνος»

Πόσα είδη κομποσκοινίων υπάρχουν και πώς τα ξεχωρίζουμε;

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα