Αιώνια Πατρίς
Σύμπλεγμα του Λαοκόοντος

Πώς θα μπορούσε να ήταν το διάσημο Ελληνικό γλυπτό «Σύμπλεγμα του Λαοκόοντος» αν είχε φτιαχτεί από ρομπότ; (Βίντεο)

Το Σύμπλεγμα του Λαοκόοντος, το γλυπτό δηλαδή που απεικονίζει τον Λαοκόων με τους γιους του, ήρθε στο φως για πρώτη φορά το 1506 και έκτοτε αποτελεί ένα από τα πιο σεβαστά έργα της κλασικής γλυπτικής.

Το Ελληνικό γλυπτό από μάρμαρο, που απεικονίζει τρεις αρσενικές φιγούρες που δέχονται επίθεση και στραγγαλίζονται από φίδια, έχει εμπνεύσει τους πάντες από τον Τιτσιάνο και τον Μιχαήλ Άγγελο μέχρι τον Γουίλιαμ Μπλέικ και τον Ρίτσαρντ Ντίκον, με όλους αυτούς να προσπαθούν να αποδώσουν τη μορφή και τα συναισθήματά των εικονιζόμενων προσώπων.

Ο Νταβίντ Κουαγιόλα ποζάρει μπροστά στο έργο του
Ο Νταβίντ Κουαγιόλα ποζάρει μπροστά στο έργο του

«Είναι πραγματικά το σύμβολο της τελειότητας και το σημείο αναφοράς που χρησιμοποιήθηκε σε ολόκληρο τον ακαδημαϊκό κόσμο» λέει ο Νταβίντ Κουαγιόλα, με έδρα το Λονδίνο.

Ο Κουαγιόλα είναι ένας ακόμη από αυτούς που επιδιώκει να αναδημιουργήσει την ομορφιά του Λαοκόοντα. Αντί όμως για καλέμι, προγραμματίζει ένα ρομπότ για να κάνει το έργο γι’ αυτόν.

«Το να πειραματίζεσαι με την τεχνολογία δεν είναι κάτι εντελώς νέο στην τέχνη, είναι πάντα παρόν από την εποχή της Αναγέννησης» λέει ο Κουαγιόλα. «Θέλω τόσο πολύ να ασχοληθώ με ένα τόσο οικείο αντικείμενο και ταυτόχρονα, βλέπω αυτό το αντικείμενο μέσα από τα μάτια της μηχανής».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

View this post on Instagram

Toolpaths simulations…

A post shared by Quayola (@quayola) on

Ακολουθώντας έναν αλγόριθμο, ένας ρομποτικός βραχίονας, κατευθύνεται σε ένα μεγάλο κομμάτι κονιορτοποιημένου μαρμάρου μέχρι να δημιουργήσει ένα ελλιπές αλλά εντελώς μοναδικό αντίγραφο του πρωτοτύπου. Η διαδικασία και τα αποτελέσματά της είναι μια εξερεύνηση της συνεχιζόμενης αναζήτησης της ανθρωπότητας για την τελειότητα.

«Διερευνώ τον χώρο ανάμεσα στο αρχικό κομμάτι μαρμάρου και τον Λαοκόοντα που μπορεί να κρύβεται μέσα του. Είναι σαν να σου δίνει άπειρες δυνατότητες και εσύ πρέπει να ακολουθήσεις την δική σου λογική για να φτάσεις στο αποτέλεσμα που επιδιώκεις».

Ακολουθώντας έναν αλγόριθμο, ένας ρομποτικός βραχίονας, κατευθύνεται σε ένα μεγάλο κομμάτι κονιορτοποιημένου μαρμάρου μέχρι να δημιουργήσει ένα έργο

Μάλιστα, επικαλείται το απόσπασμα του Μιχαήλ Άγγελου: «Κάθε κομμάτι πέτρας κρύβει ένα άγαλμα μέσα του και είναι δουλειά του γλύπτη να το ανακαλύψει».

Σχετικά Άρθρα

Γάλλοι ψάχνουν τα χρώματα στο σώμα του Ηνίοχου των Δελφών

Αρχαία Θουρία: Μια πόλη που ανακαλύπτεται ξανά – Αφιέρωμα του BBC

Αιώνια Πατρίς

Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα

Βρέθηκε κομμάτι του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στον βυθό του Αιγαίου

Τρισδιάστατη περιήγηση στην αρχαία Αθήνα (Βίντεο)

Ευπαλίνειο Όρυγμα της Σάμου – Η δημιουργία ενός θαύματος

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα