Αιώνια Πατρίς
Άγιος Θωμάς

Που βρίσκεται η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Θωμά; (Φώτο)

Η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Θωμά φυλάσσεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Πάτμου, «ως πανίερον χρήμα και κειμήλιον ένθεον», «βρύουσα ιάσεις παντοδαπάς, τοις πιστώς ταύτη προστρέχουσι».

Η Αγία Κάρα είναι τοποθετημένη μέσα σε μια, κυκλοτερή, «εν είδει ποτηρίου», αργυρόχρυση θήκη ύψους 52 εκ. Πάνω από την Αγία Κάρα υπάρχουν, διασταυρούμενα δύο αργυρά ελάσματα, πάνω στα οποία είναι χαραγμένα τα εξείς:

«Η αγία Κάρα του Αποστόλου Θωμά». «Εάν μη ίδω εν ταίς χερσίν αυτού τον τύπον των ήλων και βάλω τον δάκτυλον».

Τα ελάσματα αυτά, των οποίων τα άκρα εφαρμόζονται σε αργυρή πλάκα, η οποία ευρίσκεται πάνω στη στεφάνη, συγκρατούν ολόκληρη την Αγία Κάρα, είναι δε στολισμένα από έξι ομοιόμορφα κοσμήματα εν είδη μικρών στεμμάτων αργυρεπιχρύσων μετά σμάλτων, καθένα από τα οποία φέρει από πέντε μικρά ρουμπίνια.

Η θήκη, επάνω, καλύπτεται με αργυρεπίχρυσο κάλυμμα, πάνω στο οποίο εικονίζεται ανάγλυφος η ψηλάφηση του Θωμά· πάνω στο ποτήριο παρίστανται ανάγλυφοι ο Ιησούς «εν τω μέσω κρατών επί της αριστεράς σφαίραν και διά της δεξιάς ευλογών», στα δεξιά Του η Θεοτόκος και γύρω-γύρω οι δώδεκα Άπόστολοι.

Στη βάση εικονίζονται, ανάγλυφοι επίσης, οι Όσιοι Σάββας και Χριστόδουλος, κάτω από τους οποίους είναι χαραγμένα τα εξείς: «Ομώνυμον φύλαττε Σάββα Θεόφρων πανευγενή άρχοντα Σερδάρην Σάββαν». «Χριστού σε δούλον ω Χριστόδουλε μάκαρ, παντοίας τηρείν βλάβης με ικετεύω».

Στην περιφέρεια της βάσης είναι χαραγμένα τα κατωτέρω: «Χριστού αυτόπτη μαθητή τω Διδύμω Θωμά προσάγει αναπόσπαστον δώρον, ο πανευγενής άρχων Σερδάρης Σάββας πατρίς Πάτμος, Φωκιανός δε τουπίκλην· 1817 Ιανουαρίου· εν Ιασίω της Μολδαυίας, επί Ηγεμονίας του Υψηλοτάτου Αυθέντου Σκαρλάτου Αλεξάνδρου Καλλιμάχη Β.Δ-Β.Δ. (Βοεβόδα)».

Η ευλάβεια και ο σεβασμός των Πατμίων, όπου και να ευρίσκοντο, για τα Όσια και τα Ιερά του Μοναστηριού μας και του Νησιού μας, ήταν ανεπτυγμένος στο έπακρο. Αυτό φαίνεται καθαρά από τα αναθήματα των ανθρώπων αυτών προς το Μοναστήρι μας, τα οποία διαφυλάσσονται «ως κόρη οφθαλμού», εις μνημόσυνον αιώνιον των Δωρητών και Ευεργετών.

Στην προκειμένη περίπτωση ο Πάτμιος Σάββας Φωκιανός (στού Γροίκου υπάρχει η οικία της οικογένειας Φωκιανού), «προσήγε αναπόσπαστον δώρον» στον Απόστολο Θωμά, την περίτεχνη αυτή Λειψανοθήκη, για να τοποθετηθεί η Αγία Κάρα Του.

η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Θωμά
η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Θωμά

Σχετικά Άρθρα

Η κατάρα του Αγίου Νεκταρίου στην ποδοσφαιρική ομάδα της Σεβίλλης και ο γιατρός που την «έλυσε»

Άγιος Παΐσιος: Δείτε τι αποκαλύπτει άνθρωπος που πολέμησε μαζί του (Βίντεο)

Αιώνια Πατρίς

Αυτοί είναι οι πιο «παράξενοι» Άγιοι του Χριστιανισμού

Τι γράφει το αυθεντικό χειρόγραφο του Αγίου Παΐσιου για το «666» (Έγγραφα)

Αυτοί είναι οι 3 λόγοι που οι Τούρκοι λατρεύουν τον Άγιο Γεώργιο

Αιώνια Πατρίς

Η Αγία Παρασκευή και οι εμφανίσεις της στον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα