Αιώνια Πατρίς
Ευριπίδης

Το απαγορευμένο Σπήλαιο του Ευριπίδη (Βίντεο)

Το… σφραγισμένο πλέον, πολυσυζητημένο «Σπήλαιο του Ευριπίδη» στη Σαλαμίνα (με τη μεταλλική πόρτα πυροβολημένη), με τις λαβυρινθώδεις γαλάζιες στοές του.

Τα αινίγματά του παραμένουν ανεξερεύνητα και η απαγορευμένη πρόσβαση ουσιαστικά, απαγορεύει την έρευνα για το γιατί σύχναζε εκεί ο Ευριπίδης και έγραφε στις στοές τις τραγωδίες του. Τρομακτικές διαδρομές και αινιγματικές επιγραφές.

Η ανασκαφή του «Σπήλαιου του Ευριπίδη» στην περιοχή Περιστέρια Σαλαμίνας πραγματοποιήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κ. Γιάννο Γ. Λώλο κατά το χρονικό διάστημα 1994-1997.

Στην ανασκαφή συμμετείχε επιστημονική ομάδα υπό την διεύθυνση του καθηγητή και με την συμπαράσταση της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι ανασκαφικές έρευνες ενισχύθηκαν οικονομικά από διάφορους φορείς και από το Δήμο Σαλαμίνος.

Το ιστορικό σπήλαιο βρίσκεται κοντά στον όρμο των Περιστερίων (νότια του νησιού απέναντι από την Αίγινα και την αρχαία Τροιζήνα). Η είσοδος του είναι πολύ στενή , αθέατη από την ακτή και βρίσκεται σε υψόμετρο 120 περίπου μέτρων απ’ την επιφάνεια της θάλασσας. Απ’ το φυσικό άνδηρο της εισόδου υπάρχει καταπληκτική θέα προς το Σαρωνικό.

Το σπήλαιο, το οποίο θυμίζει λαβύρινθο καθώς διαθέτει 10 θαλάμους με στενότατους διαδρόμους και οροφές με σταλαγμιτικά παραπετάσματα, έχει συνολικό μήκος 47 μέτρα. Από τα ευρήματα αποδεικνύεται η χρήση του σπηλαίου κατά τη διάρκεια των εξής 5 περιόδων: Νεώτερη Νεολιθική, Ύστερη Μυκηναϊκή, Κλασική και Ρωμαϊκή εποχή και Φραγκοκρατία.

Μεταξύ των ευρημάτων αναφέρονται κοσμήματα, νομίσματα, αντικείμενα θρησκευτικής λατρείας, μια σιδερένια αιχμή και ένα τμήμα σκάφους με το όνομα του Ευριπίδη στην εξωτερική του πλευρά.

Τα ευρήματα των ανασκαφών καθώς και φιλολογικές πληροφορίες σε κείμενα του Φιλοχόρου, του Σατύρου, του Ανώνυμου Συντάκτη του Βίου του Ευριπίδη και του Aulus Gellius έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το σπήλαιο της Σαλαμίνας ήταν το ησυχαστήριο του Ευριπίδη. Μάλιστα θεωρείται πιθανό ότι ο μεγάλος τραγικός επεξεργάστηκε την τραγωδία του «Ιππόλυτος» στο σπήλαιο της Σαλαμίνας.

Μπορεί κάποιος να φτάσει στο πλάτωμα της εισόδου του σπηλαίου ξεκινώντας απ’ τον όρμο των Περιστερίων και περπατώντας περίπου 20 λεπτά. Στο δρόμο προς το σπήλαιο υπάρχει μια αρχαία πηγή νερού και το Ιερό του Διονύσου.

Η ομάδα Ιχνευταί αυτή την φορά επισκέφτηκε το σπήλαιο του Ευριπίδη:

Σχετικά Άρθρα

Η επιστήμη δικαιώνει τον Αίσωπο για την ευφυΐα των κορακιών (Βίντεο)

Αιώνια Πατρίς

Ο κρατήρας του Δερβενίου: Το αριστούργημα τέχνης που προκαλεί παγκόσμιο θαυμασμό

Αιώνια Πατρίς

Πλανήτης Αντίχθων: Η δεύτερη Γη που έψαχναν οι αρχαίοι Έλληνες στο ηλιακό σύστημα

Κέρος: Το αρχαιότερο Ιερό σε θαλάσσιο χώρο στον κόσμο

Αρχαία Λάρυμνα: Εδώ ναυπηγήθηκαν τα πλοία που πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο

Ο Πλωτίνος και η εσωτερική όραση

Αιώνια Πατρίς

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα