Αιώνια Πατρίς
7.000 ετών αίνιγμα

To αρχαιολογικό «7.000 ετών αίνιγμα» της Ελλάδας

Είναι ένα μικρό άγαλμα που αποτελεί μυστήριο για τους αρχαιολόγους, οι οποίοι το αποκαλούν «7.000 ετών αίνιγμα»!

Το αγαλματίδιο, ύψους 36 εκατοστών εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το μόνο που γνωρίζουν για αυτό είναι η ηλικία του, η οποία υπολογίζεται στα 7.000 χρόνια πριν, στην ύστερη Νεολιθική περίοδο.

Μοιάζει με πουλί, που έχει σκαλιστεί σε γρανίτη, σε μια εποχή που δεν υπήρχαν μεταλλικά εργαλεία. Έχει ένα πλατύ ράμφος, στρογγυλή κοιλιά και κυλινδρικά πόδια. Αλλά θα μπορούσε κάποιος να πει πως μοιάζει και με άνθρωπο.

Οι αρχαιολόγοι, δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι ή από πού προήλθε. Εικάζεται ότι προέρχεται από τις βόρειες περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Οι ειδικοί δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για την προέλευση του, καθώς ανήκει σε μια προσωπική συλλογή. Οι αρμόδιοι του μουσείου λένε πως το αγαλματάκι είναι άφυλλο, χωρίς σημάδι γυναικείου στήθους ή γεννητικά όργανα.

Αλλά προσθέτουν ότι είναι δύσκολο να πει κανείς αν αυτό είναι αποτέλεσμα της δυσκολίας των αρχαίων να δημιουργήσουν ένα γλυπτό με τέτοιες λεπτομέρειες σε γρανίτη, χωρίς μεταλλικά εργαλεία, ή αν ήταν εσκεμμένη επιλογή για την απόκρυψη του φύλου στη νεολιθική κοινωνία.

Σχετικά Άρθρα

Τι σήμαινε το όνομα του Αχιλλέα;

Αιώνια Πατρίς

Το απαγορευμένο Σπήλαιο του Ευριπίδη (Βίντεο)

100 λόγοι που αποδεικνύουν ότι οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες

Κρυμμένα αρχαία μυστικά: Η Κλεψύδρα της Ακρόπολης

Οι αρχαιότεροι γρίφοι του κόσμου και τα άλυτα αρχαιοελληνικά προβλήματα

Αιώνια Πατρίς

Το διπλό «μυστικό» της Ακρόπολης

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα