Αιώνια Πατρίς
το θέατρο της Ηφαιστίας στην Λήμνο

Το θέατρο της Ηφαιστίας στην Λήμνο από τα αρχαιότερα του Ελληνικού κόσμου

Το θέατρο της Ηφαιστίας στην Λήμνο είναι από τα αρχαιότερα του Ελληνικού κόσμου. Με ορχήστρα σε τέλειο και πλήρη κύκλο διαμέτρου σχεδόν 13μ. και εδώλια για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ορθογώνιες πλάκες από πωρόλιθο των λατομείων της Ηφαιστίας, το θέατρο όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες είναι απλά καθηλωτικό.

Η κατασκευή του λίθινου θεάτρου της Ηφαιστίας, που κατατάσσεται μεταξύ των αρχαιότερων του ελληνικού κόσμου, τοποθετείται στο τέλος του 5ου ή τις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Στην πρωιμότερη φάση του λίθινου θεάτρου ανήκουν η ορχήστρα και το κατώτερο τμήμα του κοίλου με δέκα σειρές εδωλίων.

Στη δεύτερη, νεότερη φάση του λίθινου θεάτρου, το κοίλο μεγάλωσε και έγινε υψηλότερο. Στην πλαγιά του λόφου, πάνω στα λείψανα του αρχαιότερου ξύλινου θεάτρου κτίστηκε το «επιθέατρο». Οι επίσημοι και οι πολίτες κάθονταν στις πρώτες σειρές των εδωλίων του θεάτρου. Για τις σειρές αυτές χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ορθογώνιες πλάκες από πωρόλιθο των λατομείων της Ηφαιστίας. Αντίθετα, τα έδρανα του επιθεάτρου, όπου κάθονταν οι γυναίκες και οι δούλοι, ήταν κτισμένα από φτηνότερα υλικά, μικρές και μεγάλες πλάκες από σχιστόλιθο και ασβεστόλιθο της περιοχής.

Από τον 3ο αιώνα π.Χ. στο θέατρο προστέθηκε το προσκήνιο, που αναπτύχθηκε σε βάρος της ορχήστρας. Κατά τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους το προσκήνιο κατέλαβε το νοτιότερο τμήμα της ορχήστρας, για να διευρυνθεί ο χώρος της σκηνής, αφού το επίκεντρο των δρώμενων είχε μεταφερθεί πλέον από την ορχήστρα στη σκηνή.

Σχετικά Άρθρα

Οι 11 μεγαλύτεροι κρυμμένοι θησαυροί στην Ελλάδα, που αναζητούν μετά μανίας οι χρυσοθήρες (Βίντεο)

Αιώνια Πατρίς

Χαμένη Ιωνική πόλη του Ελλήσποντου βρέθηκε μετά από 2.700 χρόνια

5 μύθοι για την Ελληνική γλώσσα που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση

Η πλάκα με στίχους του Ομήρου στα 10 σημαντικότερα ευρήματα του 2018

Αρχαία Θουρία: Μια πόλη που ανακαλύπτεται ξανά – Αφιέρωμα του BBC

Αιώνια Πατρίς

Περιγραφές για τεχνολογία ηλεκτρισμού στην Αρχαία Ελλάδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα