Αιώνια Πατρίς
Διονύσιος Σολωμός

Διονύσιος Σολωμός: Η αλήθεια για την καταγωγή του Εθνικού μας Ποιητή (Βίντεο)

Γνωρίζατε ότι οι πρόγονοι του Διονυσίου Σολωμού δεν ζούσαν στην Ζάκυνθο, αλλά στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Οροπέδιο των Αρμενοχαντράδων 25 χλμ νότια της Σητείας;

Μέσα στην μικρή εκκλησία του οικισμού που σώζεται ακόμα, τον Άγιο Γεώργιο, βρίσκεται ο οικογενειακός τάφος των Salomon (Σολωμών) όπως μαρτυρεί η σχετική επιγραφή που βλέπετε στα πλάνα.

Πρόκειται για οικογενειακό τάφο της οικογένειας των Σαλαμών με χρονολογία 1560. Το επίθετο Σαλαμός αναμφίβολα έχει ρίζα από το εβραϊκό Σολωμών και πρόκειται για οικογένεια Εβραίων που εκχριστιανίστηκε και εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Σητείας αφού το 1582 στον κατάλογο των φεουδαρχών της Σητείας αναφέρονται με το επίθετο Σαλαμών οι Τζουάνε, Πιέρο και Μάρκο ονόματα που εναλλάσσονται στο οικογενειακό δέντρο των Σολωμών της Ζακύνθου από τους οποίους προέρχεται ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Πιθανότατα λοιπόν οι Σολωμοί της Ζακύνθου έλκουν την καταγωγή τους από τους Σoλωμούς της Σητείας. Σήμερα το επίθετο αυτό συναντάται σε ορισμένα χωριά της Σητείας ενώ κατά τον Gerola πολλοί Σολωμοί κατοικούσαν στο Χανδρά.

Στον οικισμό ξεχωρίζει ο ψηλός πύργος των Genna ο οποίος βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, η μικρή ερειπωμένη εκκλησία του Τζιναλή, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που κτίστηκε τον 15ο αιώνα και έχει το οικόσημο και τον οικογενειακό τάφο των Σολομών και τέλος η βρύση της Βόιλα.

Κατά την βενετοκρατία ανήκε στο φέουδο της ευγενούς οικογένειας των Salomon, οι οποίοι έκαναν την επέκταση της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου που περιέχει και τον οικογενειακό τους τάφο.

Οι πρόγονοι του Διονυσίου Σολωμού μετανάστευσαν στη Ζάκυνθο μετά την κατάληψη της Κρήτης το 1669 από τους Οθωμανούς.

Απολαύστε μια πτήση πάνω από τον μεσαιωνικό Οικισμό Voila (Βόιλα), έναν οικισμό που όπως θα διαπιστώσετε στο παρακάτω βίντεο του haanity, αψηφά το χρόνο.

Σχετικά Άρθρα

Ποια ελληνική λέξη βρίσκεται σκαλισμένη μέσα στην Παναγία των Παρισίων;

Οι διάλογοι Βενιζέλου-Βαμβακά για την απελευθέρωση της Θράκης

Αιώνια Πατρίς

Αθανάσιος Καρπενησιώτης: Ένας “Λεωνίδας” της Επανάστασης

Ποιο ήταν το πραγματικό όνομα του Παπαφλέσσα;

Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ: Ο εμψυχωτής των Ελεύθερων Πολιορκημένων στο ηρωικό Μεσολόγγι

Στη δολοφονία του Συνταγματάρχη Ψαρρού κρύβεται η παράνοια της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας – Οι δολοφόνοι του τιμώνται ως ήρωες

Αιώνια Πατρίς

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα