Αιώνια Πατρίς
το Παλάτι του Γαλερίου

Εκπληκτική τρισδιάστατη αναπαράσταση από το συγκρότημα παλατιών του αυτοκράτορα Γαλέριου (Βίντεο)

Η Θεσσαλονίκη, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της σημερινής Ελλάδας, και θεωρείται επίσης πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας. Εν μέρει, αυτό το αξιόλογο καθεστώς τροφοδοτείται από την ιστορική κληρονομιά του αστικού κέντρου που ιδρύθηκε γύρω στο 315 π.Χ. από τον βασιλιά Κάσσανδρο της Μακεδονίας, ενώ σώζονταν το συγκρότημα περίπου 27 μεγάλων και μικρών οικισμών.

Την εποχή της Ρωμαϊκής περιόδου, η Θεσσαλονίκη ήταν μια από τις σπάνιες ελεύθερες πόλεις της Δημοκρατίας και ο εμπορικός κόμβος μετατράπηκε στη μεγαλύτερη πόλη των ελληνικών επαρχιών κατά την αυτοκρατορική περίοδο. Μετά από μια τέτοια ευνοϊκή διοικητική τάση, τον 3ο αιώνα μ.Χ., όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία χωρίστηκε στην τετραρχία, ο Γαλέριος Μαξιμιανός Καίσαρας τελικά έκανε τη Θεσσαλονίκη μοναδική πρωτεύουσα του. Έτσι ξεκίνησε η ίδρυση διαφόρων αρχιτεκτονικών έργων, όπως το Παλάτι του Γαλέριου.

Το ακόλουθο βίντεο δημιουργήθηκε από τον γραφίστα Βλαντιμίρ Νεφίδη. Η τρισδιάστατη εικονική ανακατασκευή βασίζεται στα πραγματικά αρχαιολογικά ευρήματα και στην αεροφωτογραφία που σχετίζονται με το Παλάτι του Γαλερίου.

Το εντυπωσιακό (και μαζικό) Παλάτι του Γαλερίου χτίστηκε αρχικά κατά μήκος του άξονα βορρά-νότου και αποτελείται από διάφορα δομικά στοιχεία, όπως η Ροτόντα, ο προαναφερόμενος ιππόδρομος, το Οκτάγωνο και η περίφημη θριαμβευτική αψίδα (Καμάρα).

Όσο για το ίδιο το κύριο ανάκτορο, το επιβλητικό κτίριο κατείχε δύο χωριστά πατώματα, που κατασκευάστηκαν γύρω από μια κεντρική αυλή (αίθριο), και έτσι αφορούσαν ουσιαστικά ένα περιστύλιο.

Το χωροταξικό πεδίο περιλάμβανε πλούσια διακοσμημένα ψηφιδωτά δάπεδα, αγάλματα και μεγάλους διαδρόμους με τεράστιους όγκους αποκλειστικά για τον αυτοκράτορα, τους φρουρούς των παλατιών και τα δικαστήρια. Η ανατολική πλευρά παρουσίασε επίσης τη διώροφη γκαλερί που περιελάμβανε τα λουτρά.

Σχετικά Άρθρα

Το ιστορικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης που πυροδότησε τον μεγαλειώδη Μακεδονικό Αγώνα

Αιώνια Πατρίς

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα