Αιώνια Πατρίς
Παυλοπέτρη

Η παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα (Βίντεο)

Στην Πελοπόννησο στη νότια Ελλάδα υπάρχει ένα μικρό χωριό που ονομάζεται Παυλοπέτρη. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένας συνηθισμένος αρχαιολογικός χώρος – η αρχαία πόλη βρίσκεται περίπου 4 μέτρα υποβρύχια και πιστεύεται ότι είναι η παλαιότερη γνωστή βυθισμένη πόλη στον κόσμο.

Η πόλη είναι απίστευτα καλά σχεδιασμένη με δρόμους, διώροφα σπίτια με κήπους, ναούς, ένα νεκροταφείο και ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης νερού που περιλαμβάνει κανάλια και σωλήνες νερού. Στο κέντρο της πόλης, υπήρχε μία πλατεία 40×20 μέτρα περίπου και τα περισσότερα από τα κτίρια που έχουν βρεθεί περιλαμβάνουν έως και 12 δωμάτια. Ο σχεδιασμός αυτής της πόλης ξεπερνάει κατά πολύ το σχεδιασμό πολλών πόλεων σήμερα.

Η πόλη είναι τόσο παλιά που υπήρχε στην εποχή από το φημισμένο αρχαίο Ελληνικό ποίημα «Ιλιάδα». Έρευνα του 2009 αποκάλυψε ότι η περιοχή εκτείνεται περίπου 9 στρέμματα και τα στοιχεία δείχνουν ότι είχε κατοικηθεί πριν από το 2800 π.Χ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πόλη βυθίστηκε γύρω στο 1000 π.Χ. λόγω σεισμών που μετατόπισαν τη γη. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, και ακόμα και μετά από 5.000 χρόνια, η διάταξη της πόλης εξακολουθεί να είναι σαφώς ορατή και έχουν βρεθεί τουλάχιστον 15 κτίρια. Η ρύθμιση της πόλης είναι τόσο ξεκάθαρη ώστε ο επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, John Henderson του Πανεπιστημίου του Nottingham, και η ομάδα του, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εξαιρετικά ακριβής 3D ανακατασκευή της πόλης. (βίντεο παρακάτω).

Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η αρχαία πόλη υπήρξε εμπορικό κέντρο για τον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Διάσπαρτα σε όλη τη χώρα υπάρχουν μεγάλα δοχεία αποθήκευσης από πηλό, αγάλματα, καθημερινά εργαλεία και άλλα τεχνουργήματα. Το όνομα της πόλης είναι επί του παρόντος άγνωστο καθώς και ο ακριβής ρόλος της στον αρχαίο κόσμο.

Η εικόνα δείχνει τα αρχικά θεμέλια της πόλης πίσω από τους ανακατασκευασμένους πυλώνες και τοίχους σε ένα από τα κτίρια.

Σχετικό βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Η πυραμίδα στα Βιγκλάφια (Νεάπολη Λακωνίας)

Κατασκευάστηκε από αρχαίους Έλληνες το Στόουνχετζ; Μινωικά σύμβολα στο αγγλικό μνημείο

Αιώνια Πατρίς

Αρχαία Θουρία: Μια πόλη που ανακαλύπτεται ξανά – Αφιέρωμα του BBC

Αιώνια Πατρίς

Οι ερμαϊκές στήλες «Ἑρμαῖ» στην Αρχαία Ελλάδα

Η Άσπενδος (Μικρά Ασία) και το αρχαίο θέατρο των 7.000 θέσεων

Όταν οι Γάλλοι σκότωναν Έλληνες για να αρπάξουν την Αφροδίτη της Μήλου!

Αιώνια Πατρίς

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Διαβάστε Περισσότερα